MusicPower

Radio NL

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Rapper DaBaby ligt onder vuur wegens homofobe uitspraken Original Source

Written by on 26 juli 2021

De Amerikaanse rapper DaBaby ligt onder vuur vanwege controversiƫle uitspraken over hiv en homoseksualiteit die hij zondag op het festival Rolling Loud in Miami deed.

De 29-jarige rapper vroeg de aanwezigen tijdens zijn optreden om het lampje van hun mobiele telefoon aan te zetten, tenzij ze “hiv, aids of een andere dodelijke, seksueel overdraagbare aandoening hebben waaraan je binnen twee of drie weken overlijdt” of “homo’s zijn die seks in parkeergarages hebben”. Fragmenten van zijn uitspraken zijn inmiddels volop gedeeld op internet.

DaBaby, die in het echt Jonathan Lyndale Kirk heet, zegt in een inmiddels verwijderd bericht op Instagram dat zijn woorden zijn verdraaid en dat hij geliefd is bij zowel hetero’s als homo’s. Volgens de rapper hebben zijn homoseksuele fans geen aids, maar is deze ziekte wel “smerig” en voor “junkies op straat”. “Zelfs mijn homoseksuele fans hebben normen en waarden”, aldus de artiest.

De rapper werd ook bekritiseerd vanwege de keuze voor zijn gasten op hetzelfde festival. DaBaby trad op na rapper Megan Thee Stallion en bracht haar ex-vriend Tory Lanez het podium op. Vorig jaar augustus beschuldigde zij Lanez ervan haar in beide voeten te hebben geschoten.

De Amerikaan is vooral bekend van zijn hit Rockstar met Roddy Ricch en de remix van Levitating met Dua Lipa. Veel bekende artiesten, onder wie Dua Lipa, spraken op Instagram hun afkeuring over DaBaby uit. Ze liet weten “verrast en geschokt” te zijn door de homofobe uitlatingen van de artiest.

“Ik herken hem echt niet als de persoon met wie ik heb gewerkt”, zegt Lipa op Instagram. “Ik weet dat mijn fans weten waar mijn hart ligt en dat ik achter de lhbti-gemeenschap sta. We moeten samenkomen om het stigma en de onwetendheid rondom hiv en aids te bestrijden.”