MusicPower

Radio NL

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

‘Ruim half miljoen originele cd-opnames verwoest bij brand in Hollywood’ Original Source

Written by on 11 juni 2019

Er zouden zo’n half miljoen originele cd-opnames verloren zijn gegaan bij een brand in de Universal Studio’s, die plaatsvond in 2008. Volgens nieuw onderzoek van The New York Times is dit aantal veel hoger dan aanvankelijk werd geacht.

Onder de verdwenen opnames behoort het gehele repertoire van Buddy Holly en albums van onder meer Elton John, Nirvana, Al Green, Eric Clapton en Janet Jackson.

Eerder meldde een woordvoerder van Universal Music Group dat het overgrote deel van de muziekcollectie die de platenmaatschappij beheert al was verplaatst naar een andere locatie, en dat de opnames dus niet bij de brand verloren zijn gegaan.

Volgens Jody Rosen, die voor The New York Times uitzocht hoeveel originele opnames zijn verwoest, gaat het om “de grootste ramp in de geschiedenis van de muziekwereld”.

“De grootte van deze ramp is verbluffend”, zegt Rosen. “Het is onmogelijk te zeggen welke muziek ook digitaal is bewaard en in welke gevallen het ging om originele opnames. Maar door juridische documenten, interne rapporten en informatie van personen die er destijds werkten, is het met zekerheid te zeggen dat het om een enorm verlies gaat.”

Elf jaar geleden, in juni 2008, brak er brand uit bij de Universal Studio’s in Hollywood. Er vielen geen slachtoffers en destijds werd gemeld dat er geen belangrijke documenten bij de brand verloren zijn gegaan.