MusicPower

Radio NL

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Rapper Woenzelaar: ‘Agressieve stijl is een uitlaatklep’ Original Source

Written by on 14 maart 2019

“Een uit de hand gelopen hobby”, noemt Woenzelaar zijn rapcarrière in gesprek met NU.nl. De 23-jarige artiest begon op jonge leeftijd door af en toe zelfgemaakte platen op YouTube te plaatsen, en werd in 2016 opgepikt om als gast te verschijnen bij het muziekprogramma 101Barz. Inmiddels is zijn plaat Don’t Fuck with Me meer dan 2 miljoen keer gestreamd op Spotify. Afgelopen vrijdag verscheen zijn album Zero Tolerance.

De stijl van de rapper is rauw en fel en zo zit hij zelf ook een beetje in elkaar. “Ik kan best een kort lontje hebben, soms doe ik dingen zonder erbij na te denken. Mensen vragen me wel vaker waarom ik zo boos kijk. Dat doe ik al van jongs af aan”, vertelt Woenzelaar, die zijn echte naam het liefst buiten de publiciteit houdt.

“Die agressieve stijl is een uitlaatklep”, gaat de hiphop-artiest verder. “Een vorm van frustratie uiten. Ik probeer de laatste tijd ook wat blijere muziek te maken, omdat ik dat agressieve ook wel een beetje zat begin raken. Heimwee gaat al iets meer die kant op. Maar dit album laat vooral nog horen zoals mensen mij nu kennen.”

‘Scene is gegroeid dankzij internet’

Niet alleen Woenzelaar wordt bekender, maar de hele hiphop-scene wint steeds meer aan terrein in Nederland. De 23-jarige rapper denkt wel te weten waarom Nederlandstalige rap nu zo populair is. “De kwaliteit is gegroeid en dat wordt nu ook beter opgepikt”, reageert hij. “Artiesten als Opgezwolle, Fresku en Feis werden nog niet zoveel beluisterd, maar de hele scene is nu dankzij internet en sociale media groter geworden.”

De rapper legt verder uit: “Dankzij internet zijn er nu ook artiesten uit Marokko hier fucking groot. En Algerije is ook een grote speler. Ken je Soolking toevallig? Die gast heeft 2,8 miljoen volgers.” Tegelijkertijd is het met die groeiende populariteit ook belangrijker om jezelf te onderscheiden, vertelt Woenzelaar. “Je hebt er maar weinig bij zitten die er echt tussenuit springen. Zo iemand als Sevn Alias, een compleet eigen artiest. Dat is echt belangrijk.”

Hiphop onder de rivieren

Net als Fresku, Kempi en Killer Kamal komt Woenzelaar uit Eindhoven. Reden om te denken dat er een stevige hiphop-basis in die regio zit. Toch valt dat tegen volgens de artiest. “Eerlijk is eerlijk: in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Almere is de scene echt groter. Alles blijft toch voornamelijk boven de rivieren zitten. Zowel in muziek als film.”

Met dat laatste heeft de rapper ervaring sinds de misdaadserie Mocro Maffia. Als de crimineel ‘Belg’ maakte hij met de Videoland-serie zijn acteerdebuut. En dat smaakte naar meer. “Toen ik aan het draaien was, zijn er twee aanbiedingen voorbij gekomen. Ze zijn helaas beide niet doorgegaan. De afgelopen periode was ik echt druk met m’n EP, maar ik wil acteren binnenkort ook zeker meer gaan oppikken.”

Muziek die een blijere kant op kan gaan, nieuwe rollen in films of series; als het aan Woenzelaar ligt, blijft hij zich ontwikkelen. Op de vraag waar hij zichzelf over vijf jaar ziet zegt de rapper “nooit een antwoord te hebben”. “Je kunt van nul euro naar miljonair gaan of precies andersom, zonder dat je het ooit aan hebt zien komen. Aan zo’n uitgestippeld plan heb je niet zoveel. Maar als ik kijk naar wat ik nog graag wil, zit dat acteren er zeker bij. En in de top 10 van Nederlandse artiesten terecht komen.”