MusicPower

Radio NL

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Oeuvreprijs voor Ilse DeLange, twee Edisons voor Nielson Original Source

Written by on 11 februari 2019

Ilse DeLange heeft maandagavond de Edison oeuvreprijs mogen ontvangen. Nielson werd de grote winnaar van de avond met twee Edisons.

De zangeres van So Incredible en Lay Your Weapons Down wordt door de vakjury geëerd vanwege haar harde werk, veelzijdigheid en talloze hits.

“De jury stelt na deze eerste twintig jaar vast, dat ze een ijzersterk en samenhangend oeuvre heeft opgebouwd dat in de Nederlandse popgeschiedenis op bijzondere hoogte staat, en kent daarom de oeuvreprijs 2019 toe aan Ilse DeLange”, aldus de jury in het rapport.

Nielson won de Edisons in de categorie Nederlandstalig voor zijn album Diamant en het nummer IJskoud. “Nielson legt zijn ziel bloot en zijn muziek heeft meer diepgang gekregen. De teksten zijn rauwer en puurder, met deze CD is Nielson een muzikale persoonlijkheid geworden”, staat in het juryrapport.

Ook prijzen voor Douwe Bob en DeWolff

De uitreiking van de oudste muziekprijs van Nederland was in de Gashouder in Amsterdam. Andere winnaars waren Douwe Bob, die een Edison in de wacht sleepte in de categorie Pop en DeWolff die een prijs kreeg voor beste rockact.

Zangeres Davina Michelle won de Edison voor beste nieuwkomer van 2018 en Wende Snijders werd beloond voor beste album met Mens.

Verder streek Frenna met de eer in de categorie Hiphop en riep de jury San Holo uit tot winnaar in de categorie Dance. MY BABY eindigde op de eerste plek bij Alternative en André Hazes kreeg een Edison voor zijn album in de categorie Hollands. Zwart Licht, ft. Ray Fuego en regisseur Daniël Adjei maakten volgens de jury de beste videoclip.

De Edison wordt al sinds 1960 uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre.